December måned er en måned hvor travlheden med arbejdet og julen suser om ørene, så vi ønskede at trække stikket og holde nytår på ski nord for Polarcirkelen. Drømmen var teltovernatning ude på fjeldet med Nordlys. Lars havde tidligere oplevet Sydlys i Patagonia, men det dansende lys ville være nyt for Maria. Valget faldt på Tromsø, da logistikken var enkelt med billige flybilletter og mange turmuligheder lige uden for byen. Vi begyndte med 2 dagsture på optrukne spor for at Lars kunne banke rusten af ski formen og Maria få en god indføring i et økonomisk glid og telemarksving i stejl bakke.

Tidligt den 31. december tog vi afsted på en 3 dags tur. Vi havde pakket de varme soveposer og kørte væk fra byen, mens de fleste havde travlt med fyrværkeri indkøb og 3 retters middag. Vi havde ikke bestemt os for en overnatning lokation, men nærmere en tidshorisont før vi ville slå telt op samt ønskede en fin udsigt da det var en klar nat. Vi havde medbragt en lækker nytårsmenu samt lidt små overraskelser til hinanden. Tiden i teltet fløj afsted med snakke om hvilke gode oplevelser vi havde haft sammen i 2021 og hvilke drømme der skulle skabes i 2022. Hvordan kan det ikke være den bedste måde at tilbringe en nytårsaften på ? 🙂

Dagen efter stod vi op med solen og natten havde givet en masse lækker nysne. Vi gik derfor en kortere etape, efterlod vores tunge rygsække og benyttede resten af dagen på Yo-Yo. Vi gik op og kørte fine telemarksving ned af et bjerg med en tilpas hældning for vores niveau. Trods mørket faldt på, var vi så opslugte og høje på sving at vi fortsatte med vores pandelamper til sent ud på aftenen.

Efter en god dage ude var det lækkert at komme ned i soveposen. Trods vi ikke havde oplevet nordlyset, blev vi enige om at skituren havde givet en fantastisk oplevelse. Som ofte overrasker naturen altid. Pludselig kom nordlyset og dansede en lille vals. Sjældent er vi kommet så hurtigt ud fra en ellers varm sovepose og hvad der var en lille vals på himlen blev til den helt store tango. 

Vi tog begge fra Tromsø med følelse af, at selv de mindste turer kan give eventyr på størrelse med længere ture. Eventyret venter på den der formår at gribe det.

Fjellski for begyndere – Turen er målet 

Hvordan kan dette blive dig ? 

Du behøver ikke være en erfaren polarfarer for at kunne tage på tur i vinterfjeldet, du trenger blot at sætte et kryds i din kalender og udvælge det vinterlandskab der matcher din erfaring. 

 • Sæt en dato, anskaf dig ski og støvler.
 • Datoen for en overnatningstur anbefales at være 1-2 måneder ud i fremtiden, da det vil komme dig til god gavn med nogle enkelte dagsture på de nye ski, før du kaster dig over en længere færd. Det er ikke altid nødvendigt at købe alt udstyr, da du måske kender flere der har meget af udstyret liggende i skabet. Butikker og DNT lejer også udstyr. 
 • Opbyg dit glid via træning på præparerede løjper.
  Det magiske ved ski er at glide for at spare mest muligt energi og komme effektivt fremad. En følelse af at svæve.
 • Planlæg en dynamisk tur hvor afstanden ikke er forudbestemt, men afsæt et antal timer din fysik tillader dig.
  Du ved aldrig hvilke udfordringer natur byder dig. Vejr, vind og mængden af sne kan have stor indflydelse på din hastighed. Samme start og slutsted giver gode enkelte muligheder for at tilpasse turen. 
 • Pak rygsækken og kom afsted.
  Det er selvfølgelig essentielt at få pakket nok varmt tøj, et godt telt, sovepose og liggeunderlag. Så du kan holde varmen på fjeldet. 
 • Kulden gør at du forbrænder mere end forventet. Så hav nok mad med og noget du har lyst til at spise. Medbring masser snacks som ikke fryser til is (mad med lavt vandindhold). Det er ikke noget bedre end når man står og fryser lidt til en flot udsigt, end at kunne hive en lækker snack frem fra jakkelommen. Det er de små øjeblikke på turene som gør den mindeværdige.
 • Godt fæste er vejen til en god oplevelse – Skismørelse
  Uden for de optrukne løjper er det en evig balance mellem godt glid og stabilt fæste. Med et kuperet landskab, tung sæk og dyb sne kan det være en fordel at smøre lidt varmere vox samt have et lidt længere smøre spænd. Dette går lidt ud over dit glid, men hvis du alligevel hele tiden falder fordi du ikke får fæste er du lige vidt. (læs mere her: https://www.asnes.com/asnes-academy/alt-du-trenger-a-vite-om-ski-teknologi-og-materialer/hvordan-gjore-klar-og-smore-fjellski-for-sesongen/)
 • Lav en sjov overraskelse til din tur kammerat. Medbring skumfiduser, gåder eller find nogle gode historier der livligt kan genfortælles.
 • Vær ikke nervøs for at række ud til folk med mere erfaring for spørgsmål.